Css Button Rollover by Web-Buttons.com v3.0.0

 

Side 3

 
Hvordan får jeg mere fart på min Windows 10 pc?

Vi kender alle problemet.  Din pc med Windows 10 begynder at blive langsommere og langsommere. af mange forskellige grunde. Nogle gange hjælper det at genstarte eller - hvis man vil gå radikalt til værks - reinstallere Windows 10.

Her er nogle forskellige indgreb, du kan foretage for at få mere fart over feltet; men husk, at det altid kan betale sig at installere mere RAM i sin pc , især hvis du kører Windows 10 64-bit versionen.

 

1. Rens din harddisk

Her vil jeg anbefale et glimrende og yderst effektivt program fra det engelske softwarehus Glarysoft. Det hedder Glary Disk Cleaner, er på dansk og gratis. Det fjerner alle overflødige filer fra din harddisk


Fig. 1

Du kan hente det her.

Du kan også fjerne programmer og apps, du ikke bruger længere. Det kan du gøre med det gratis program Revo Uninstaller, som du finder her. Programmet, som er på dansk, afinstallerer det valgte program med alle de filer, det har efterladt på harddisken inkl. eventuelle data i registreringsdatabasen.


Fig. 2

Endelig kan du prøve at lede efter eventuelle fildubletter. Også her har Glarysoft et godt program, Glary Duplicate Cleaner, som ligeledes er gratis og på dansk.


Fig. 3

Windows 10 har også en indbygget funktion til at rydde op på hardisken(e).

Gå således frem:

 1. Start Stfinder
 2. Klik på Denne pc til venstre i det viste vindue
 3. Højreklik på den harddisk, du vil rense
 4. Vælg menupunktet Egenskaber og klik på knappen Diskoprydning:
  :

  Fig. 4

   

 5. Der vises et fremgangsbillede:

  Fig. 5


  og derefter dette, der viser, hvor megen diskplads, du kan frigøre (afhængig af, hvilke felter der markeres i billedet):


  Fig. 6

  Klik på Ryd op i systemfilerne.

 6. Endnu et fremgangsbillede vises:

  Fig. 7 
 7. I det næste billede klikker vi på OK:


  Fig. 8
 8. Vi skal nu bekræfte, at vi ønsker at foretage oprydningen. Klik på Slet filer::

  Fig. 9
 9. Der ryddes op::

  Fig. 10

  og klik på OK, når dette vises:


  Fig. 11
 

Efter vi nu har fået ryddet godt og grundigt på i filerne, skal vi køre en defragmentation af den valgte harddisk, dvs. at vi samler opsplittede filer. Denne funktion findes i Windows 10, men her foretrækker vi også et af Glarysofts programmer, Disk SpeedUp, som du henter her.


Fig.12

Med dette program, der er gratis og på dansk, kan du analysere din harddisk, defragmentere og optimere. Vær dog opmærksom på, at hvis din harddisk er et såkaldt SSD-drev, må man ikke defragmentere det, men det burde Windows 10 forhindre.

Til sidst har du også mulighed for at analysere og rense registreringsdatabasen for overflødige data. Denne funktion er meget omdiskuteret blandt eksperter, idet nogle mener, at den gør mere skade end gavn, så lad være med at benytte den, hvis du er i tvivl. I modsat fald sker al kørsel på eget ansvar. Glarysoft er også på banen i dette tilfælde med deres Registry Repair, som du finder her.


Fig. 13

 

2. Find resursekrævende programmer

Du kan også opleve, at din pc begynder at blive sløv, hvis du kører flere programmer på een gang. Måske er Windows ligefrem begyndt at "swappe" på din harddisk. For at finde ud af det benytter vi den såkaldte Jobliste. Tast Ctrl + Shift + Esc eller højreklik i proceslinjen og vælg Jobliste.


Fig. 14

Kontroller hvilket program, der æder godt af hukommelsen , og luk det. Hvis du ikke kan det, så højreklik på programmet i Joblisten og klik på Afslut job.

 

3. Luk programmer i systembakken

Rigtig mange programmer starter samtidigt med Windows og kører i baggrunden. Det kan fx dreje sig om antivirus, firewall, internetforbindelse, tjek for programopdateringer osv. osv. Prøv at klikke på den lille pil i systembakken:


Fig. 15

Her får du en oversigt over, hvad der kører i øjeblikket. Hvis du mener, at et program er overflødigt, så højeklik på det i listen og vælg Afslut, Exit eller lignende. Selvfølgelig er det ikke en god idé at stoppe firewall, antivirus eller internetforbindelse.

Det er også muligt at hindre et program i at starte, når du tænder/genstarter for din pc. Her får vi igen brug for Joblisten (se ovenfor, hvordan den aktiveres).


Fig. 16

Klik på fanebladet Start. Her viser Windows dig et programs startvirkning. Hvis du mener, at det er unødvendigt, kan du højreklikke på dit og vælge Deaktiver. Vær forsigtig med, hvilke programmer, du vælger at deaktivere. Genstart derefter din pc.

Hvis du ønsker et lidt mere brugervenligt og omfattende program til at administrere start-programmer, kan du hente Glarysofts Quick Startup (gratis og på dansk):


Fig. 17

4. Tjek din browser

Det kan også betale sig at tjekke din(e) browser(e). Har du indlæst en masse tilføjelser/udvidelser, som måske er overflødige? Fjern dem, du ikke bruger og genstart browseren. Hvis du bruger Firefox, Chrome, Vivaldi eller Opera, kan du hente og køre dette program, der skulle sætte lidt mere fart på en af de nævnte browsere. Programmet hedder SpeedyFox og kan hentes her (det kan også anvendes på bl.a. Skype og Thunderbird).


Fig. 18

 

5. Animationer, baggrunde m.m.

Windows 10 bruger i et vist omfang animationer og andre grafikfunktioner, fx når du minimerer og maximerer et vindue. Det kan du slå fra på følgende måde:

 1. Tast + X eller højreklik på Start-knappen og vælg System.
 2. Vælg Avancerede indstillinger i det viste vindue:


  Fig. 19 (udsnit)
 3. Klik på knappen Indstillinger under punktet Ydeevne:


  Fig. 20
 4. I næste billede vælger vi Juster til den bedste ydelse, men du kan også vælge Brugerdefineret, hvis du ønsker at aktivere nogle af funktionerne. Klik på Anvend og OK.

   
  Fig 21
 

Hvis du ejer en ældre Windows 10 pc og dermed et ældre grafikkort, kan det ofte betale sig at anvende en ensfarvet skrivebordsbaggrund,

Det gør du således:

 1. Højeklik på dit Skrivebord
 2. Vælg Personlige indstillinger
 3. Vælg Baggrund
 4. Klik på på pilen (v) under punkttet Baggrund og derefter på Dækkende farve:


  Fig 22

 5. Klik på en af farverne i den viste farveskala og luk derefter vinduet:


  Fig 23 (udsnit)
 

6. Scan din computer for eventuelle dårligdomme

Det kan også være en god idé at scanne din pc for virus og andre dårligdomme, da de også kan sløve din computer. Se et udvalg af programmer her, som du kan hente og installere.

 

Gå til side:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia nonummy. Proin mollis lorem non dolor. In hac habitasse platea dictumst. Nulla ultrices odio. Donec augue. Phasellus dui. Maecenas facilisis nisl vitae nibh. Proin vel est vitae eros pretium dignissim. Aliquam aliquam sodales orci. Suspendisse potenti. Nunc adipiscing euismod arcu. Quisque facilisis mattis lacus.

Søg kun på AluData

(c) 2015 JVF/AluData::Vanløse