Css Button Rollover by Web-Buttons.com v3.0.0

 

Hvad er et styresystem?

Et styresystem er den basale software på en computer, som gør det muligt at afvikle programmer (apps), lagre data og udnytte maskinens ressourcer. Af og til omtales et styresystem også som et operativsystem (engelsk: 'Operating System' ofte forkortet OS).

Nogle eksempler på moderne styresystemer: Windows, Android, iOS, Linux, Chrome OS og Firefox OS, hvoraf Android, Chrome OS og Linux bygger på styresystemet UNIX (udviklet i1970'erne af Bell Labs). Af ældre systemer kan nævnes DOS og OS/2.

I det følgende vil vi se nærmere på styresystemer til pc'er; vi ser altså bort fra Mac'er, tavle-pc'er (tablets) og smartphones.

 

DOS

Oprindeligt blev dette styresystem udviklet af Seattle Computer Products i 1980 under navnet 86-DOS, bedre kendt som QDOS (Quick and Dirty Operating System). På vegne af dette firma licenserede Microsoft QDOS til IBM. Senere købte Microsoft rettighederne til systemet og leveredes første gang med en pc i 1981 under navnet MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). IBM leverede DOS under navnet PC-DOS. Udviklingen af DOS fortsatte indtil den syvende version, der udkom sammen med Windows 95 i 1995.

DOS styredes ved hjælp af forskellige DOS-kommandoer, som brugeren indlæste i pc'en, hvor så en kommandofortolker (COMMAND.COM) omdannede disse kommandoer til et sprog, maskinen forstod. Hvis man fx tastede DISKCOPY A: B:, kunne man kopiere data fra den ene diskette (drev A:) til den anden (drev B:).

Enkelte entusiaster udvikler stadig DOS, se fx freeDOS.

 
Eksempel på DOS.

 

 

Windows

Microsofts Windows er verdens mest udbredte styresystem til pc'er. Windows er i modsætning til DOS (se ovenfor) et grafisk orienteret styresystem med vinduer (deraf navnet), der fx kan vise programmer, mapper, dokumenter, billeder osv.

Den første officielle version af Windows (version 1.01) udkom i november 1985, men var allerede blevet annonceret 2 år tidligere. Den så således ud:


Windows 1.01

Som det fremgår tydeligt af billedet, var det stadig DOS, som blev anvendt som grundlag for den grafiske brugerflade (hvilket også var tilfældet med de senere Windows-versioner til og med Windows ME).

I oktober 1987 udkom så Windows 2.0, der bragte adskillige forbedringer, bl.a. kunne vinduerne nu overlappe hverandre, og det var muligt at ændre deres størrelse. En lang række forbedringer skete også i måden pc'ens hukommelse udnyttes på (fra version 2.1). Her ses et skærmskud af Windows 2.03:


Windows 2.03

Med Windows 3.0 (1990) og senere Windows 3.1 (1992) fik brugerfladen et tiltrængt facelift samt en masse yderligere forbedringer. Printerdeling og netværk blev yderligere tilføjet i den næste version: Windows for Workgroups 3.11, der udkom i november 1993, og blev den sidste "gammeldags" Windows, men også en stor succes for Microsoft. Windows 3.11 ses af og til stadig i brug.


Windows for Workgroups 3.11

Den 24. august 1995 lanceredes så Windows 95, der på mange måder - ihvertfald hvad angår udseendet - danner grundlag for det Windows, vi kender i dag (bl.a. den berømte start-knap). Windows 95 er et 16-/32-bits styresystem, men bygger stadig på DOS. Systemet kan nu køre med filnavne med helt op til 250 tegn, kan automatisk finde og konfigurere installeret hardware (plug and play) samt meget mere. Her ses Windows 95 og læg mærke til, at browseren Internet Explorer nu er en del af systemet (hvilket sidenhen medførte megen ballade):


Windows 95

I sommeren 1998 kom så Windows 98 og året efter Windows 98 Second Edition (ofte kaldt 98SE). Serien afsluttedes med Windows ME (en forkortelse af Millennium Edition) i 2000. Denne sidste DOS-baserede Windows, der lånte en hel del fra Windows 2000, blev lidt af en fiasko. Det var i øvrigt Windows ME, der introducerede det meget roste Systemgendannelse. Her ses Windows 98 og Windows ME:


Windows 95


Windows ME

Årsagen til Windows ME's dårlige salg var nok, at Windows XP var lige på trapperne. XP udkom da også i oktober 2001 i flere udgaver (til hjemmebrug og til firmaer, som 32-bit og 64-bit m.fl.). XP bygger på den såkaldte NT-kærne og ikke - som tidligere versioner - på DOS. Desuden indførtes den såkaldte produktaktivering for at forhindre piratkopiering. XP blev en enorm succes og kører stadig på adskillige pc'er, især takket være de såkaldte Netbooks, på trods af, at systemet er udgået og ikke længrere understøttes af Microsoft (siden april 2014). Her ses Windows XP Home Edition (den mest udbredte version):


Windows XP

XP var så pupulær, så da efterfølgeren (Windows 7) kom, kunne man stadig køre XP som en virtuel maskine inden i 7'eren i den såkaldte Windows XP Mode.

Der skulle gå næsten fem år, før Microsoft kom med en ny Windows, nemlig Windows Vista. Vista indeholder en lang række forbedringer som fx en ny grafisk brugerflade ved navn Aero, et sidepanel på skrivebordet, forbedret søgeteknologi, en række nye sikkerhedsværktøjer og helt nye netværks-, lyd-, print- og displaykomponenter. Vista forbedrede kommunikationen mellem maskiner i et hjemmenetværk ved brug af peer-to-peer teknologi, der gør det nemt at dele filers adgangskodeindstillinger mellem computere og andre hardwareenheder samt meget mere. Alligevel blev Vista lidt af en skuffelse, idet adskillige brugere (og især firmaer) foretrak at beholde deres Windows XP og så vente på efterfølgeren, nemlig Windows 7 (se nedenfor). Vista kom (som XP) i mange forskellige udgaver; her ses Vista Home Edition med sidepanelet i brug:


Windows Vista

Den 22. oktober 2009 udkom så den med længsel ventede endelige udgave af Windows 7 med en lang række forbedringer i forhold til Vista, bl.a. en forbedret proceslinje, enklere måde at arbejde med vinduerne på skrivebordet, bedre og hurtigere søgefunktioner, smartere enhedshåndtering, nemmere måde at oprette forbindelse til netværk og meget mere.


Windows 7

Som for Vista gælder det også for 7, at den er kommet i en lang række udgaver, der skulle dække ethvert behov. Windows 7 anses af mange for at være den bedste Windows-udgave nogensinde og er stadig den mest udbredte.

Den 26. oktober 2012 kom så efterfølgeren til Windows 7, nemlig Wiindows 8.

Windows 8 introducerede en ny brugergrænseflade baseret på Microsofts "Metro"-design, der har et startbillede bestående af "fliser", hvis indhold automatisk opdateres og som repræsenterer programmer. Denne nye grænseflade anvendtes første gang på Windows Phone 7 og er udformet til at kunne bruges med berøringsfølsomme skærme. Nyt er også Windows Store, hvor man kan købe applikationer (apps) ligesom vi kender det fra fx Mac App Store og Google Play. Der er også mulighed for at synkronisere programmer og indstillinger mellem forskelige maskiner, der kører Windows 8, fx mellem Windows Phone 8 og Microsofts nye tavlepc Surface eller en PC. Det "normale" skrivebord ligner det, vi kender fra Windows 7, dog er fx start-knappen og gadgets fjernet til frustration for mange. 8'eren er blevet et styresystem, man enten elsker eller hader, og rigtig mange (også firmaer) har foretrukket at beholde deres Windows 7 eller helt at droppe Windows og gå over til Mac eller Linux.

For at imødegå den til tider ret voldsomme kritik at Windows 8, udsendte Microsoft en opdatering, som blev kaldt Windows 8.1. Her genindførte man bl.a. Start-knappen, men ikke i den form, som vi kender fra fx Windows Vista og Windows 7.


Windows 8


Windows 8.1

I slutningen af juli 2015 frigav Microsoft Windows 10, der ganske vist beholder "Metro"-designet, men ellers tilgodeser de mange brugere, som ikke anvender trykfølsomme skærme, dvs. en slags tilbagevenden til Windows 7 for disse brugeres vedkommende. Her er et skærmskud af Windows 10 med den ny Start-knap funktion:


Windows 10

PS! Hvis du gerne vil have Start-knappen i sin oprindelige form tilbage, kan det gratis Classic Shell på det varmeste anbefales. Virker i Windows 8/8.1 og 10 og er på dansk.

Windows 10 leveres det første år til alle brugere af Windows 7/8 som en gratis opdatering. Hvis man er utilfreds med 10'eren og tidligere har kørt med Windows 8/8.1, kan man reetablere 8'eren inden for den første måned, hvilket en del brugere har gjort, idet Windows 10 har vist sig ikke at være hel fejlfri; fx har nogle af de automatiske opdateringer voldt en del problemer. For øvrigt har en talsmand fra Microsoft udtalt, at Windows 10 bliver den sidste Windows-version! Vi skal altså ikke forvente en Windows 11, 12 osv., men nok snarere en Windows 10.01, 10.02, 10.03 etc.

 

Linux

Linux-projektet blev startet - som et hobbyprojekt!! - i 1991 af finnen Linus Torvalds, som fik den gode ide at bede andre om at bistå med udviklingen via internettet. Kort fortalt havde dette projekt til formål at skabe et UNIX-lignende styresystem, der skulle virke som en terminalemulator, dvs. en tekstbaseret måde at styre en computer på (som f.eks DOS), men har i dag, takket være tusinder af bidragsydere, udviklet sig til et fuldt udviklet styresystem på linje med Microsofts Windows - og på nogle områder bedre end dette. I dag findes langt over hundrede forskellige såkaldte distributioner, hvoraf de mest kendte er Ubuntu, Mint, OpenMandriva, Suse, Debian, PCLInuxOS, Red Hat, Zorin og Knoppix. Mange af dem fås også som serversystemer, i øvrigt et område hvor Linux er meget udbredt (ja, selv Microsoft siges at bruge det). Langt de fleste Linux-distributioner er gratis. Styresystemet Android til mobiltelefoner og tavlecomputere er Linux-baseret, ligesom man finder Linux på adskillige "dimser", der kræver et styresystem som fx YouSees TV-boks. Linux kan også være ganske velegnet, hvis du har en gammel computer stående, som ikke er i stand til at køre de nyere Windows-versioner. Her kunne fx den Windows-lignende Zorin OS Lite være en mulighed, men også distibutionen LXLE kunne være interessant. Hvis du ønsker en brugerflade a la macOS, kan Elementary OS (er næsten gratis) anbefales. I øvrigt har den internationale rumstation for nylig droppet Windows til fordel for Linux. Mange mener imidlertid, at Linux som styresystem på pc'er vil afgå ved døden i løbet af få år - især på grund af den ny Windows 10. Det tvivler jeg dog på.

Som et kuriosum kan nævnes, at Nordkorea har udviklet sin egen Linux-distribution (uden internetadgang!), som de kalder Red Star. Gad vide, om de bilder befolkningen ind, at det er "den store efterfølger" Kim Jong-un, der har opfundet det :-/. Se et skærmskud af systemet her.

Her er nogle eksempler på Linux' brugerflade:   

Ubuntu

Zorin OS

Suse

Hvis du vil finde en distribution, der passer til dit behov, er dette stedet.

 

 

 FreeBSD

FreeBSD er et gratis UNIX-lignende styresystem, der bygger på det oprindelige BSD (Berkeley Software Distribution). Første version af FreeBSD udkom i 1993 og udvikles stadig som et open source projekt. Systemet kan hentes her. Et anden projekt kaldt PC-BSD finder du her. I øvrigt bygger kærnen i Mac OS X på FreeBSD.


FreeBSD

 

 

OS/2

Oprindeligt var det meningen, at OS/2 skulle have erstattet MS-DOS og blev derfor udviklet i et samarbejde mellem IBM og Microsoft. Derfor er OS/2 hvad angår udseende, anvendelse og funktionalitet på mange områder meget lig Windows. Den første udgave (version 1.0) udkom i 1987, men samarbejdet mellem IBM og Microsoft gik imidlertid i opløsning under udviklingen af version 1.3, og IBM overtog hele ansvaret for projektet. Den sidste OS/2 fra IBM udkom i 1996 under navnet OS/2 Warp 4:


OS/2 Warp

Selvom selve kærnen i OS/2 Warp måtte siges at være forud for sin tid, slog systemet aldrig rigtig an, idet det udkom for tidligt (og derfor virkede ufærdigt), samt der var en katastrofal mangel på programmer, der kunne køre under OS/2. Alligevel bruges det stadig af en lille gruppe entusiaster. OS/2 udvikles og sælges dog endnu (med IBMs velsignelse) af firmaet Serenity Systems under navnet eComStation eller blot eCS. Herhjemme benyttedes OS/2 af en række banker med en vis succes, medens det til jobcentrene udviklede OS/2-system blev en total fiasko (som sædvanlig, havde jeg nær sagt :-)).

 

Andre

Flere har gennem årene forsøgt at konstruere alternative pc-styresystemer, der ikke er Linux. Et eksempel er ReactOS, der nærmest må betegnes som en XP-klon (kan fx anvende XP-drivere). Systemet er under stadig udvikling og kører nogenlunde i dag, selvom meget mangler. Eksempler på programmer, der kan køre under ReactOS: LibreOffice, Firefox, WinAmp, Thunderbird og Google Earth. Systemet opnåede en overgang en vis berømmelse, idet det under en demo i Moskva blev rost af præsident Putin. ReactOS kan hentes her.


ReactOS

Et andet eksempel er styresystemet Haiku, som bygger på det nu udgåede BeOS:


Haiku

BeOS var et styresystem designet primært til Multimedia-brug. Det blev senere porteret til Macintosh og pc, men løb ind i problemer med Microsoft og måtte udgå i 1991 til ærgrelse for mange, idet systemets flotte brugerflade havde tiltrukket mange brugere:


BeOS

Her er et andet eksempel:


MinuetOS

Det er muligt at finde andre pc-styresystemer rundt om på nettet, men de er ofte udviklet på et universitet for at lære de datalogistuderende at konstruere styresystemer.og har således ingen betydning for den almindelige bruger.

 

 Du kan downloade forskellige styresystemer her.

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia nonummy. Proin mollis lorem non dolor. In hac habitasse platea dictumst. Nulla ultrices odio. Donec augue. Phasellus dui. Maecenas facilisis nisl vitae nibh. Proin vel est vitae eros pretium dignissim. Aliquam aliquam sodales orci. Suspendisse potenti. Nunc adipiscing euismod arcu. Quisque facilisis mattis lacus.

Søg kun på AluData

(c) 2015 Aludata::Vanløse